Vit jul – IOGT NTO 

IOGT-NTO is en världsomspännande organisation och folkrörelse med 27 000 medlemmar fördelade på 400 lokala förbund bara i Sverige. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden, och kämpar för ett säkrare samhälle där ingen ska fara illa av alkohol eller andra droger.   

Vi har en stark alkoholnorm i Sverige – med tydliga traditioner kring när, hur och vad vi ska dricka. Just vid jul är det många vuxna som förutsätter att alkohol är en del av julbordet, och ser skål och snaps som en del av att julfirandet. Men många barn delar inte alls den uppfattningen. Istället ser de vuxna som förändras och blir konstiga. Ibland till och med obehagliga.  

Vår största utmaning var att få människor att förstå att det spelar roll att man dricker alkohol, oavsett hur liten mängd det än handlar om.  Vit jul är ett exempel, och ett sätt att få allmänheten att inse att barn märker skillnaden i vuxnas närvaro och beteende, även om man som förälder eller släkting bara dricker lite. 

Det här är minerad mark. Många gånger blir den här typen av påpekanden förminskade eller bortviftade. Majoriteten av svenska folket tror inte att det spelar någon roll om man “bara” dricker ett par glas på jul. Anledningen är att man själv kanske inte känner någon skillnad, och därför inte kan avgöra hur man faktiskt uppfattas av andra, till exempel av barn i ens närhet. 

Så om vuxna inte tror att det märks när de dricker, hur ska vi få dem att förstå att det inte stämmer? Genom att fråga dem som verkligen vet hur det är.

 

 

Vi lät barn berätta om hur vuxna förändras av att dricka, och hur det får dem att känna. 

Så vad hände sedan?

50 procent av Sveriges vuxna kände till kampanjen.

Över 50 procent av dem uppgav att de hade blivit påverkade av den. 

Sammanlagt fick vi över en miljon svenskar att antingen avstå från alkohol,
dricka mindre eller reflektera kring sitt eget drickande kring julen.
.