Varje dag utsätts över 300 personer i Sverige för våldtäkt eller sexuella övergrepp. De allra flesta som utsätts kommer aldrig att anmäla brottet till polisen. Och få av de tusentals som anmäler kommer att få rättvisa och upprättelse.
Genom att låta användare använda Facebooks ”marked safe” ikon, lät vi människor själva visa situationen som den katastrof det faktiskt är.


Marked safe är en fortsättning på Amnestys påverkansarbete för bättre våldtäktsutredningar och mer stöd till de som utsatts. Under våren släpptes även rapporten Time for change, och i samband med det samlade vi in över 18 000 underskrifter i ett upprop till Sveriges rikspolischef om bättre polisutredningar.

Den 14 juni lämnade polisen ett positivt besked om utökade resurser för utredning av sexualbrott.

Polisen lyssnade! Men förändringen måste ske nu. Därför skickade vi en påminnelse till rikspolischef Anders Thornberg om att följa upp de utlovade satsningarna inom polisen, för varje person som markerade sig säker.

Marked safe aktiverades flera gånger under sommaren, framför allt i samband med Sveriges olika musikfestivaler. Under Stockholm filmfestivals sommarbio i Rålambshovsparken hade vi även premiär för kampanjfilmen.